Utrustning

Vad behövs för att träna jujutsu? För att pröva på i början så krävs inte så mycket mer än en oömma kläder (långbyxor och t-shirt). Men när man känner att man hamnat rätt och vill fortsätta träna så är det läge att göra sitt första inköp i utrustningsväg, en Gi.

Gi

Vad är en Gi? Jo det den vita dräkten som vi tränar i. Det är ett populärt plagg bland många olika kampsporter och finns således i många olika modeller. Då vi i jujutsun använder oss av både slag & spark samt kast så behöver man en dräkt som det går att sparka i och som tål att man rycker och sliter i den.

Vi säljer dräkter som är anpassade för just jujutsu. Så är du intresserad av en gi så är det bara att prata med din tränare. Vill man handla själv på annat håll så går det lika bra, kom bara ihåg att välja en jujutsuanpassad gi.

Tandskydd, Handskar & Benskydd

Så fort du vet att du kommer att fortsätta träna jujutsu så är det en bra idé att investera i tandskyddd, handskar och benskydd. (Det är i regel inte något som behövs första terminen men det skadar inte att ha så fort man känner att man ska fortsätta.) Skydden används när vi kör randori (fight) och gör att man kan ta ut svängarna lite mer (vilket är jätteroligt). I början kan det vara en idé att ha på dem under stora delar av träningen för att vänja sig.

Tandskydd

Tandskydd är en billig försäkring för dina tänder, de kostar i regel någonstans mellan 50-100 kr. Du värmer sedan upp tandskyddet och modellerar det efter din mun. Kan kännas lite omständigt men samtidigt är det något man bara gör en gång. Tandskyddet gör sedan att du mest troligt slipper få dina tänder utslagna om du skulle få en olycklig träff på munnen.

Handskar & Benskydd

Handskarna behöver vara av en typ som gör att du fortfarande kan greppa saker. Det finns olika typer av handskar som uppfyller detta krav men är du listig så köper du handskar (och benskydd) som är certifierade för jujutsutävling. Då får du skydd som är av rätt typ och som du dessutom kan använda på tävling utan att fundera. Certifierade är endera röda eller blå, vill du vara helt självförsörjande inför tävling så behöver du två par skydd, ett i varje färg. (Varför kan du läsa mer om under tävling.)

Rashguard

Många som tränar gillar att ha något under Gi-jackan. I början väljer man oftast att ha en t-shirt men i längden så kan en rashguard vara ett bättre alternativ. Skillnaden mot en vanlig t-shirt är att rashguarden sitter tajtare på kroppen så man undviker onödigt fladder. En t-shirt blir också ofta väldigt varm i jämförelse då rashguards i regel andas bättre än en vanlig t-shirt.

Rashguards finns i både långärmade och kortärmade varianter, det finns till och med vissa som har lite högre krage för att skydda nacken. Man väljer själv vilken modell man vill använda sig av.

Suspensoar & Bröstskydd

Det finns vissa anatomiska skillnader mellan män och kvinnor och det finns även skydd som är anpassade för detta, bröstskydd och suspensoar. På träning är alla skydd tillåtna men på tävling så kan det finnas restriktioner över vilka skydd som får användas. Kontrollera alltså detta innan du ger dig ut på tävlingsmattan.